Resa med bil – fördelar och nackdelar

Resa med bil – fördelar och nackdelar

  03 Jul 2018

På fyra hjul genom Europa eller från kust till kust över Amerikas förenta stater – många drömmer om en bilsemester, antingen i sällskap med vänner eller familj. Att resa själv i bil är förmodligen inte någon bra idé. Dels kommer man inte att ha någon att prata med under resan och dels måste man köra hela sträckan själv, vilket både kan vara tröttande och långtråkigt. Bilresandet görs bäst tillsammans – i goda vänners sällskap eller med familjen.

Försök att planera bilresan i detalj. Reser man ihop på fyra hjul kräver det mer planering än om man flyger eller åker tåg. Kör- och vilotider bör förstås fördelas mellan förarna och om det endast är en person med körkort – tänk på att låta denne få raster regelbundet. Undvik helst en bilsemester med endast en person vid ratten. Det är bättre om man kan dela på bördan – att köra.

Husbil – ett bra alternativ

Väljer man ett bilresande i husbil har man flera positiva fördelar; boende ingår, man kan laga mat själv och välja själv var man vill tillbringa natten. Under en stjärnklar himmel på stranden, uppe i bergen eller vid en vacker sjö – valfriheten ökar påtagligt med en husbil. Ett större fordon innebär dock högre bränsleförbrukning och därmed högre kostnader för drivmedel. Samtidigt ligger en stor besparing i boendet och matlagningen. Husbilen är helt klart en ekonomisk vinnare!

Att köpa husbil är dyrt. Förmodligen är detta den främsta anledningen till att många väljer att ha bilsemester i en vanlig personbil med tillhörande husvagn. Åker man till varmare breddgrader kan ett större tält vara fullt tillräckligt för att ha en bra bilsemester. Ett nog så gott alternativ för att slippa både husvagn och boendekostnader efter vägen är att tälta. Det är dock viktigt att investera i ett bra tält och ett högkvalitativt liggunderlag.

Husvagnar är billiga

Har du en bra bil med dragkrok? Faktum är att en bättre begagnad husvagn inte alls kostar skjortan. Det går att hitta bra och billiga husvagnar genom andrahandsmarknaden på nätet. Kolla skicket, se till att den är besiktigad, begär kvitto. Glöm inte heller att kolla funktionen av eventuella solceller, gasslangar och batterier – lätt att glömma dessa detaljer. Kolla också hur mycket din bil får dra i tjänstevikt. Inte roligt att köpa en för tung husvagn!

Man ska ha husvagn sjunger de i sången med samma namn i galenskaperna. Och visst är det ett mycket charmigt alternativ om man vill ge bilresandet en riktig chans. Har man husvagn är man inte lika bunden till att försöka finna boenden eller matställen. Möjligheten att stanna, planera och ändra färdrutt när man inte är beroende av boende skapar förstås en större frihet under färdens gång. Kanske är det som i sången!

Köpa fordon eller hyra?

Köpa ett fordon utomlands kan vara både dyrt och riskabelt. Hyra fordon brukar vara ett billigare alternativ för alla inblandade parter. Därtill ingår oftast en rad bilförsäkringar om man väljer att hyra fordonet för bilsemestern. Stora välkända företag som hyr ut bilar av olika slag kan ofta ge vägassistans, erbjuda olika återlämningsplatser av fordonet och ger ofta generösa garantier. Det rekommenderas för semestrande bilresenärer att ta ett av de mer etablerade biluthyrningsföretagen – oftast bättre garantier!

Ska man köpa ett fordon endast för att ha på en bilsemester? Förmodligen inte. Ge er heller inte ut på en lång bilsemester i ett riskabelt gammalt och undermåligt fordon! Risken är stor att ni inte kommer längre än halvvägs och blir stående i timtal vid dikesrenen. En semester vid vägkanten brukar inte vara till någons belåtenhet. Har ni ingen egen bil? Låna av en familjemedlem eller vän, eller hyr av en pålitlig uthyrare!

Bilresandet – en riskabel frihet?

Om bränslet tar slut på vägen? Motorn kokar och skär ihop efter nästa uppförsbacke? Det finns ett antal olika scenarier som begränsar bilresandets frihet till ett fängelse på mindre än ett par minuter. För alla fordon riskerar att haverera/krocka – så även bilen. Ha det med i beräkningen att allt kan hända, ha en ekonomisk buffert, kolla försäkringar och ha en reservplan om något faktiskt skulle gå på tok på bilsemestern.

Köp, res och sälj

En annan idé är att till exempel köpa en relativt ny husbil och åka iväg på husbilssemester genom hela Europa under två månader och sedan sälja husbilen efteråt. Fordonet har förstås sjunkit en del i penningvärde men på två-tre månader är nedgången i pengar inte speciellt stor. Ekonomiskt kan detta vara ett bättre alternativ än att hyra ett fordon under två till tre månader. Verkligen värt att kolla upp och räkna på!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *