Nordamerikan – Kulturen i länderna

Nordamerikan – Kulturen i länderna

  03 Jul 2018

Nordamerika är en av västvärldens mest folkrika region med över 579 miljoner människor och det är därför även en världsdel med rik kultur. I tusentals år har olika människor varit en stor del av den nordamerikanska kulturen; med olika urbefolkningar som Siouxindianerna, Cree- och Ojibwa-kulturer i länder som Kanada och USA samt Azteker och Maya-folket i Mexiko som bidragit med rika traditioner. Dessa rika civilisationer har bland annat haft en stark matkultur.

Från pyramider i södern till mockasiner i norr finns det i nuvarande Kanada, USA och Mexiko en lång kulturell historia som ofta är sammankopplad med matkultur såsom majs, kakao och bönor. Det har gjort att dessa kulturer bidragit med en matkultur och seder som spridit sig som ett resultat av krig och kolonisering. Efter den europeiska koloniseringen och slaveriet, samt massinvandring i hela Nordamerika, har olika traditioner så småningom diversifierat Nordamerikas nuvarande kulturer.

Språkkultur

Idag är nordamerikanska länder som Kanada och USA en blandkultur med både afrikanska och europeiska inslag, medan Mexiko är ett land med starka anknytningar till både Amerikas urbefolkning och Europa. Detta har resulterat i att dessa nordamerikanska länder i modern tid fått rika kulturer från olika länder i världen. Idag finns nästan alla delar av världen representerade i Nordamerika, vilket givetvis påverkar allt från musik och livsstil till mat och arkitektur.

Sedan Nordamerikas kolonisering på 1600-talet har olika europeiska språk varit en stor del av kulturen, vilket påverkat blandkulturen på olika sätt. Språkmässigt pratas det idag olika språk i Kanada, USA och Mexiko men framförallt är det engelska, franska respektive spanska som används som nationalspråk eftersom länderna koloniserades av britter, fransmän och spanjorer. Detta har lett till en stark skrivartradition som gett världen författare som Mark Twain, Henri Miller och Toni Morisson.

Film, tv och Broadway-kultur

I USA kan man även prata om en väldigt inflytelserik film- och tv-kultur som fortfarande är ledande i världen inom massmediaproduktion. I nationen är tv-kulturen sedan 1950-talet en viktig del av kulturen, som skapat både kända tv-profiler men även inflytelserika skådespelare. Men USA är också hem till Hollywood i Kalifornien som gjort amerikanska filmer världskända. Numera finns även kända streamingsajter som Netflix och HBO som fortsätter i samma anda.

Fokuserar man enbart på den amerikanska nöjesindustrin så är den en viktig faktor i den amerikanska kulturen, både i populärkultur och i sin berättarform. Bortom alla filmer och tv-program, är östkusten och staden New York hem till Broadway, som gett den moderna amerikanska kulturen en stark teater- och musikalhistoria. Den amerikanska Broadway-kulturen är ledande i många avseenden och har i årtionden gett en magisk upplevelse som människor från världens alla hörn vill uppleva.

En stark musiktradition

Inget land har nog skapat så inflytelserik musik i världshistorien som USA, och med dess starka rötter hos den afro-amerikanska befolkningen är blues, jazz, rock och hiphop ett starkt kulturellt arv som detta land har gett världen. Med musikaliska ikoner som Elvis Presley, Frank Zinatra, Cher, Michael Jackson och Aretha Franklin, bara för att nämna några, har den nordamerikanska musiken gjort stort avtryck i övriga världen och ofta påverkat utvecklingen av musiken.

Den starka musiktraditionen växte fram från slaveriets mörka era; när förslavade afrikaner togs till den amerikanska södern. Söderns tuffa omständigheter tog dessa afro-amerikaner på en resa som skulle omvandla den amerikanska kulturen. Genom dans och musik använde denna starka folkgrupp sin sorg och gjorde det till en seger; som idag är en stor del av den moderna amerikanska populärkulturen och som även spritts till alla världens hörn. Från charlestondanser på 20-talet till rap under 2000-talet.

En smältdegel av kulturer

Idag är Kanada precis som USA en smältdegel av kulturer och har influerats starkt av både fransk och brittisk kultur. Under 2010-talet har många artister som Drake, Justin Bieber och The Weeknd växt fram från denna blandkultur. I den södra delen av Nordamerika har Mexiko förblivit ett kulturellt land som gett världen en stark matkultur med maträtter som tacos. Men Mexiko är också hem till ikoniska konstnären Frida Kahlo och vår moderna chokladtradition.

Internationell kultur

Slutligen finns det i den nordamerikanska regionen så mycket kultur som sträcker sig långt tillbaka i tiden, men även en modern historia som är full av hybridkulturer som gett oss allt från maträtter till musikikoner, film och mycket mer. Dessa kulturer har idag även blivit del av en internationell kultur som kan upplevas i olika delar av världen. Det finns givetvis många andra länder på den nordamerikanska kontinenten som influerat och som är minst lika intressanta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *