Min reseblogg världen runt

Min reseblogg världen runt

  03 Jul 2018

Det bor förmodligen en liten vagabond i oss alla – att ta sitt pick och pack och bara dra iväg! Det finns en frihetskänsla i resandet som är svårslagen och det bästa är att en resa kan vara både lärorik, rolig och dramatisk på en och samma gång. Få saker ger samma stimuli som resandet gör – de fem sinnena – känsel, hörsel, syn, lukt och smak. Samtliga berörs på en resa och ger minnen för livet.

Vi har alla olika intressen och behag, vissa reser för att slappa i en hängmatta och se solnedgången gå ner i stilla havet, andra vill ha äventyr och möten med andra människor och kulturer. Fotointresserade resenärer reser med kameran i högsta hugg för att ta den bästa bilden. Alla resor kan anpassas efter önskemål, intressen och begär. Att resa är en fantastisk möjlighet att få ta del av världen som ligger framför dina fötter!

Laos, Thailand och Vietnam

Antalet Thailandsresenärer verkar öka för varje år och orsaken är förstås att det är billigt, finns massor av stränder, öar och kulinariska matupplevelser. Att Bangkok kallas Asiens New York är inte av en slump. Utbudet av nöjen och restauranger är gigantiskt och pågår dygnet runt. Raka motsatsen till Thailands pulserande snabba tempo är Laos. Där hittas god fransk mat och viner till rimliga priser och tempot i Laos är behagligt, vilket ger tid till eftertanke.

Vietnam är fortfarande relativt oexploaterat vad det gäller horder av turister och överbokade hotell och restauranger. I synnerhet om besöket planeras vid lågsäsong. Ett populärt turistmål är Ha Long Bay. Jag rekommenderar att ni tar god tid på er att välja vilken båt som ska föra er ut till dessa spektakulära bergsformationer. En del erbjuder kajakturer in i grottorna till mycket rimliga priser om man bokar en dagsutflykt. Kom ihåg solhatt, solglasögon och solkräm!

På Transsibiriska järnvägen

Transsibiriska järnvägen är en upplevelse utöver det vanliga. Många tänker tanken och någon gång vill jag också ta tåget från ST: Petersburg eller Moskva och bege mig på en järnvägsresa på 7–8 dagar. Tänk inte, bara gör det! Det är inte speciellt dyrt om man åker andra klass och lägg till att man kan köpa en 30-dagarsbiljett för en lite dyrare peng. Vilket innebär att man kan hoppa av och på tåget efter vägen!

Man kan göra en riktigt detaljerad resplan med Transsibiriska järnvägen och upptäcka delar av både Ryssland och Mongoliet efter vägen. Balkansjön är och förblir världens djupaste sjö och den har dessutom ett siktdjup som är häpnadsväckande. Gör en dagsutflykt dit! Hoppa av tåget i Ulan Bator och upplev en mongolisk cirkus, besök stadens enda och största varuhus samt smaka deras inhemska matkultur. Man kan även göra dagsutflykter ut på stäppen och träffa den mongoliska lokalbefolkningen.

Kina – muren och den förbjudna staden

Kina har en enorm historia och landet har en kulturskatt som slår de andra asiatiska länderna med hästlängder. Inget annat land i Asien kan erbjuda den kulturrikedom och traditioner som det största landet i öst. I Kina äter man allt på två eller fyra ben förutom bord och stolar, ja, det är ett ordspråk! Besök staden Anshun och dess mat, ett populärt snack i staden är insekter och det sköljs ned med lokalt framställt vin.

Är man i Kina bör man besöka Beijing och vandra i “Den förbjudna staden” och om man har tid över rekommenderas ett besök till “Sommarpalatset”. Båda turistmålen kräver minst en heldag för att ha tid att se, upptäcka och insupa atmosfären som dessa två platser erbjuder. Kinesiska muren är förstås ett obligatoriskt resmål, dock räcker det oftast med en halvdag på muren. Horderna av turister leder till att man snabbt blir utmattad av all trängsel.

Tibet är magiskt!

Tibet ligger högt. Faktum är att Lhasa ligger på en höjd av över 3 600 meter. Få platser i världen påverkar ens mentala och fysiska tillstånd som Tibet och Lhasa. Bara att acklimatisera sig till den höga höjden brukar ta två till tre dagar. Besök Potala och vandra genom Dalai Lamas palats tillsammans med sjungande munkar, ät deras lokala vardagsmat “momo” och drick värmande “yak butter tea” för att hålla värmen om det är kallt.

Japan är ett helt annat Asien

Det finns likheter mellan flera länder i Asien – både vad det gäller språk och kultur. Dock finns det ett land som på ett mer särpräglat sätt än något annat asiatiskt land har format sin egna kultur. Japan är ett annat Asien men många tror att landet är ungefär som Kina. Större skillnad i kultur och beteende är svårt att finna! Om kinesen gör på ett sätt kan man vara säker på att japanen gör det motsatta.

1 thought on “Min reseblogg världen runt

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *