Europa – Länderna med det bästa klimatet

Europa – Länderna med det bästa klimatet

  03 Jul 2018

Kanarieöarna är en spansk ögrupp som ligger i närheten av Afrikas kust och omfattar sju öar. Öarna är även kända under namnet “de lyckliga öarna”. Den spanska ögruppen har ett stabilt väder året om och är ett välkänt vinterresemål då medeltemperaturen ligger på runt 22 grader. Vädret skiljer sig dock åt beroende på säsong., under sommaren är det runt 25–30 grader och under vintern kryper det ner till cirka 19 grader.

Kanarieöarna har även olika temperaturer beroende var du befinner dig. Det varmaste vädret hittar du på öarnas sydvästra del. Räkna även med att det regnar mer i de norra delarna. Under sommarmånaderna är vädret varmt och stabilt i hela landet men under vintern ska du söka dig till det södra delarna. De södra delarna kallas inte Costa del Sol utan anledning då medeltemperaturen under vintern ligger runt 17 grader.

Medelhavets härliga öar

Cypern ligger i östra Medelhavet och har bland det varmaste klimatet av Medelhavets alla länder. Under sommaren kan det bli extremt varmt då medeltemperaturen ligger på cirka 30 grader. Mellan juni och augusti kan det ibland stiga upp till 40 grader vilket bjuder in till sköna bad med en vattentemperatur på 25 grader. Cypern har också ett härligt vinterklimat med 15–21 grader under dagen. På nätterna blir det dessvärre kallare med runt 6–7 grader.

Malta är en liten ö placerad mitt i Medelhavet. Denna ö har varma soliga somrar, alltså ett typiskt medelhavsklimat, vilket medför temperaturer på över 30 grader. Hösten har behagliga temperaturer som liknar vår svenska sommar och vattnet är fortfarande varmt. Vintern bjuder på varierande väder med både regn och sol med en medeltemperatur på cirka 15 grader. Våren innefattar mycket sol och temperaturer över 20 grader och mest regn kan du räkna med på vintern.

Grekland

Om du vill njuta av den grekiska maten och kulturen har Kreta och Rhodos det bästa vinterklimatet. Vintern är mild men det kan även förekomma många regniga dagar. Dagtid ligger temperaturen kring cirka 16 grader och under natten faller det ner under 10-gradersstrecket. Under våren och hösten håller sig temperaturen kring 20 grader och sommaren är som överallt runt Medelhavet mycket varm med över 30 grader – perfekt för dig som gillar sol och bad.

Rhodos är den östligaste av de grekiska öarna och ligger nära Turkiet och är en av Greklands mest solsäkra orter. Rhodos är ett populärt resmål framför allt under sommaren då solen alltid steker med höga temperaturer på 30–40 grader. Tycker du att det är för varmt är våren och hösten en bra tid att resa till Rhodos, då det är cirka 22 grader på dagen. Under vintern ligger medeltemperaturen på cirka 12 grader.

Frankrike

Franska Rivieran är ett klassiskt resmål med härligt väder och medeltemperaturen för året ligger på 15 grader. Franska Rivieran har torra och heta somrar och mellan juni och augusti hamnar temperaturen mellan 25–30 grader och temperaturen i vattnet bjuder in till bad. Under våren och hösten är det sköna dagar med en temperatur på 20 grader och vintern bjuder på fint väder jämfört med norra Europa med goda solchanser och runt 15 grader.

Provence är ett mysigt resmål i södra Frankrike som är perfekt för dig som tycker om det franska köket och goda viner. Provence har ett behagligt klimat om du vill undvika den varmaste medelhavsvärmen runt juni-augusti. Temperaturen stiger sällan över 30 grader utan håller sig kring behagliga 25–26 grader. Våren och hösten är perfekt för vandringar då temperaturen ligger runt 15–20 grader och under vintern blir det lite svalare och även en del nederbörd.

Portugal

Portugal med sin vackra natur har ett jämnt klimat året runt och här kan du välja om du vill ha en härlig och avslappnande solsemester eller upptäcka allt en storstad har att erbjuda. I södra Portugal hittar vi Algarve som både bjuder på vacker natur och fina stränder. Hyr en bil och upptäck på egen hand allt som kusten har att erbjuda. Medeltemperaturen ligger på cirka 15 grader under vintermånaderna.

Sicilien

Sicilien erbjuder allt det bästa av Italien; gamla romantiska byggnader, härliga badmöjligheter och underbar natur. Givetvis får vi inte glömma den italienska maten! Det vi gillar med Sicilien är att det känns som att tiden har stått stilla och det är få ställen som har lyckats bevara så mycket av det gamla och genuina. Sicilien är också ett perfekt vandringsresmål för dig som tycker om att röra mycket på dig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *