Europa – Bästa länderna att besöka och att upptäcka

Europa – Bästa länderna att besöka och att upptäcka

  03 Jul 2018

Vår kontinent Europa bjuder på många fina platser som är väl värda ett besök. Storstäder som Paris, Rom och London är givna men det finns också mindre pärlor som du inte bör missa. Platser som regionen Emilia-Romagna i Italien, Vipavadalen i Slovenien och Litauens huvudstad Vilnius är alla spännande områden som utan tvekan kommer ge dig minnen du sent kommer glömma. Emilia-Romagna är exempelvis ett paradis för vinkännare.

Tycker du om mat och vin rekommenderas ett besök till den norditalienska regionen Emilia-Romagna. Här ligger staden Bologna som även är huvudstaden i området – andra platser är exempelvis Parma, Rimini och Ravenna som alla har sin charm. Köket är ett av Italiens mest kända och också det som utmärker sig mest i form av smak och råvaror. Från Parma kommer exempelvis den berömda parmaskinkan som också kallas prosciutto och Lambrusco är traktens mest kända vin.

Världens äldsta universitet

Om andra områden i Italien mest är kända för sin pizza och pasta är Emilia-Romagna förknippat med grönsaker och frukt. Det odlas exempelvis mycket vindruvor här men det finns betydligt mer än mat att upptäcka. I Bologna är de flesta av husfasaderna rödmålade och staden kallas ibland för “la rossa” som betyder “den röda”. Om det kommer från husens färg eller att den politiskt är vänsterorienterad råder det delade meningar om.

Staden har formen av en sexhörning och dess murar uppfördes redan under 1300-talet. En känd byggnad är universitetet som är det äldsta universitetet i världen. Det grundades redan år 1158 även om det finns uppgifter om att det är ännu äldre. Passa också på att besöka stadens vackra botaniska trädgård. Du kan besöka regionen året om men vår och höst är den tid då klimatet är bäst och naturen som vackrast.

Besök Litauen

Ett av våra grannländer på andra sidan Östersjön är Litauen och trots att det ligger relativt nära oss i Sverige är det här inget land som varit särskilt populärt för oss svenskar – tills nu. Landets huvudstad Vilnius har i flera års tid varit på väg att bli trendigt och nu verkar allt fler ha fått upp intresset för denna spännande stad. Den är charmig och mysig med mycket grönska och dessutom billig för oss svenskar.

Vilnius är en ganska liten stad med relativt få invånare på strax över 530 000 personer. Det är en stad som passar både historieintresserade och festsugna och vissa jämför stämningen med Berlin eller Christiania. Området som främst lockar till sig turister är Gamla stan som med sina kullerstensgator och smala gränder blir både charmig och pittoresk. Längs med den största gatan Piles trängs restauranger, barer, gatumusikanter och butiker i ett härligt myller.

En vacker dal

Ännu har få turister hittat till Vipavadalen där landskapet fortfarande är oexploaterat och påminner en hel del om Toscana. Hit kommer främst du som vill vandra, besöka vingårdar och njuta av lugnet. Dalen är belägen mellan orterna Nova Gorica och Vipava. Den största staden i dalen heter Ajdovščina och området har länge varit en viktig genomfartsled mellan norra Italien och de centrala delarna av Europa. Dalen har fått sitt namn från ån Vipava.

Här råder ett milt klimat som lämpar sig väl för fruktodling och de sorter som odlas är framförallt aprikoser, dadlar och fikon. Passa på att njuta av solmogna aprikoser när du besöker området, de är något alldeles extra. Annars är det framförallt odling av gröna druvor som är vanligt här. Chardonnay, Sauvignon och Zelen är kända druvsorter som odlas och sedan jäses till vin. Ett besök på några av traktens vingårdar är att rekommendera.

Frankrike

Naturligtvis måste det mångfacetterade landet Frankrike också nämnas i denna text. Du har möjlighet att åka skidor i de norra delarna och att leva jetsetliv i Provence. Landets huvudstad Paris bjuder på det mesta som finns inom musik, mat, konst och kläder. Huvudstaden är indelad i 20 stycken så kallade arrondissement och i de centrala delarna bor 2,2 miljoner invånare och staden är ett av världens viktigaste affärs- och kulturcentrum.

Nordens skönhet

Slutligen bör du inte glömma av Sverige och våra grannländer då vi har ett rikt naturliv som skiftar i takt med årstiderna. Norra Sverige bjuder på fin skidåkning på vintern och vackra vandringsleder på sommaren. I de södra delarna hittar vi landets tre största städer med butiker, restauranger och event som konserter med mera. Vill du semestra enkelt är det tillåtet att tälta i naturen tack vare allemansrätten. Se bara till att lämna platsen välstädad.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *