Asien – länderna med det bästa klimatet

Asien – länderna med det bästa klimatet

  03 Jul 2018

Ett vänligt klimat står endast i relation till vad du vill göra – eller hur? För frusna nordbor är värmen i Asiens södra delar särskilt attraktiva för sol- och badsemestrar. Thailand, Indien eller Vietnam – alla har sandstränder, bad och bra priser. Klimatet är inte bara väder, det är också människor och turistklimatet skiljer sig mellan dessa tre asiatiska länder. Största kulturchocken står förmodligen Indien för. Givetvis i positiv bemärkelse, om man vill uppleva något annat!

I inledningen påpekas faktumet att klimatet alltid står i relation till vad du vill göra. Asien innehåller alla klimatzoner och inrymmer en variation av länder som är svårslagen. Upptäck exempelvis norra delarna av de mongoliska stäpperna på en hästrygg tillsammans med nomader. Långt ifrån sandstränder och inget öppet hav så långt ögat når. Här är klimatet perfekt för hästridning och sightseeing, och du slipper den fuktiga värmen som annars är vanlig i Asien.

Laos – vänligare klimat får du leta efter!

Glöm Thailand och Vietnam! Besök Laos och njut av franska viner, god mat och det vänliga klimatet hos människorna här. Ta dig ifrån huvudstaden Vientiane ganska snabbt eftersom äventyret ligger utanför staden. Besök Luang Prabang i norra delen och bada i små sjöar av smältvatten från bergen i norr. Besök stadens många tempel och passa på att prata engelska med munkarna. Detta är ett varmt och skönt resmål!

Laos är en gammal fransk koloni i likhet med Vietnam. Vilket gör den till en favorit om du gillar fransk mat och franska viner. I lilla staden Luang Prabang återfinns flertalet franska restauranger som serverar högklassig fransk mat till bra priser. Faktum är att många av dessa restauranger ägs av fransmän. Här finns även renodlade franska vinbarer med importerade franska viner. Glöm för all del inte bort Laos inhemska mat – både nyttig, billig och god!

Bergsklimaten i Asien

Gillar du att vandra i bergen? Tycker du om utsikten från en klippa och vill du se solnedgången över Mount Everest? Besök Nepal och Kathmandu! Kathmandu är staden som ligger vid foten av Mount Everest. Med behaglig värme och ibland även kyla trivs vi nordbor. Det finns inget annat asiatiskt land som har ett bergsklimat som Nepal. Ett självklart val för den naturintresserade, så se till att din packning håller för både värme och kyla.

Tibet ligger vid himlens tak och kommer bokstavligen ta andan ur dig med dess klimat och geografiska läge. Lhasa är namnet på huvudstaden och detta är Tibets lägsta punkt på hisnande 3 656 meters höjd över havet. Det gäller att acklimatisera sig till den tunna luften, höjden och klimatet, det tar dock endast ett par dagar efter ankomsten. Upplev tibetanska traditioner, mat och gästvänligheten i detta karga, steniga och bergiga landskap där himlen möter världen.

Thailand är ändå Thailand!

För många nordbor har Thailand nästan blivit ett andra hem. Otaliga är besökarna från Skandinavien under vintermånaderna som tar tillflykten till en sandstrand, en hängmatta och en paraplydrink. Inte konstigt med tanke på Thailands uppskattade klimat, gästvänlighet och goda mat. Vad mer behöver en frusen skandinav under vinterhalvåret? Ja, gillar man långa sandstränder, varmt vatten och heta dagar är Thailand alltid rätt resmål. Många återvänder hit år efter år.

För den som tröttnat på Thailand är grannlandet Vietnam ett gott alternativ. Vietnam har ett liknande klimat som Thailand, i synnerhet de södra delarna. Varmt och ibland fuktigt. Maten skiljer sig en hel del däremot. Vietnamesisk mat bygger på färska råvaror och äts oftare kall. Den kan ha franska “crossover” inslag – på många sätt är därför den vietnamesiska maten både mer spännande och igenkännande på en och samma gång.

Ett tropiskt Japan?

Vem kan surfa på en våg utefter stilla havet i Japan? Inte många vet om att Japans södra delar i Okinawa provinsen är ett tropiskt paradis. Ön heter Ishigaki. En gömd pärla för många västerlänningar – japanerna själva kallar ofta detta för “Japans Hawaii” och det gör verkligen beskrivningen rättvisa. Vita sandstränder, bra surfvågor, korallrev och färgglada blommor gör detta sannerligen till ett tropiskt paradis. Flyg går från både Tokyo och Osaka.

Taiwan är inte Kina

Taiwan är Taiwan och inte Kina. Eget språk, egen valuta och en egen särpräglad kultur. Ett skönt och varmt klimat året runt där du kan njut av sandstränder och badstränder med Stilla havet som utsikt. Ön Taiwan är ett bra alternativ för dig som vill upptäcka något annorlunda. Maten har inslag från både det japanska köket och det kinesiska, och innehåller en oerhörd smakrikedom. Flyg hit och upptäcka Taipei och dess matmarknader, nöjen och restauranger.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *